Sunday, April 5, 2009

Perencah Serbaguna




5 ulas bawang merah besar
3 labu bawang putih
3 ketul halia
10 batang serai
Garam + kunyit secukup rasa
Sedikit air
1 sb belacan - optional


1. Kisar kesemua bahan sampai lumat
2. Masak di atas api perlahan selama 30 minit.
3. Sejukkan. Masukkan ke dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam fridge.

Boleh diguna untuk masak:
- ikan bakar (cuma tambahkan serbuk cili / cili kisar)
- ikan goreng
- ayam paprik
- ayam goreng
- sweet sour / masam manis ikan

Saturday, April 4, 2009

Sup Ayam Organic


1/2 ekor ayam organic ~ 500g - dipotong biasa, dibersihkan dan ditoskan
5 ulas bawang merah kecil - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 peket rempah sup tulang ( sup bunjut + rempah 4 beradik)
3 cawan air
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula perang
Sedikit lada sulah
Minyak zaitun untuk menumis
2 biji kentang dipotong 4 - optional
Sedikit daun bawang dan daun sup

1. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sampai kekuningan
2. Masukkan rempah sup
3. Masukkan air
4. Masukkan ayam.
5. Masukkan garam, gula, dan lada sulah.
6. Masak dengan api sederhana selama 30 minit.
7. Masukkan kentang. Masak selama 5 minit lagi, atau bila kentang dah masak.
8. Sedia dihidang dengan nasi atau pun dicicah dengan roti perancis.

Wednesday, April 1, 2009

Grilled Fish ala Verde


Hmm... sedapnya... looks yummy... had lunch at Vistana Hotel this afternoon. This grilled fish was so mouth watering good yet so healthy (the gravy seen there is olive oil). Since we have soooo many big fish in the freezer, I will try to cook this during weekend nanti... Insya Allah...

Mami's Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP