Monday, August 31, 2009

Nasi Kerabu Merdeka

Salam Merdeka to All,
Semalam adalah malam ambang Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-52, menu berbuka puasa pulak ialah Nasi Kerabu, my favorite juadah during Ramadhan.


Nasi

Nasi dimasak seperti biasa, cuma ditambah sedikit kunyit, garam, dan daun limau purut.



Sambal Tumis

  1. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.
  2. Tumiskan bahan kisar ini sehingga pecah minyak
  3. Tambahkan sedikit santan, budu, asam keping, nisan(gula melaka), garam
  4. Masak lagi sehingga pecah minyak


Sambal Nyor (Kelapa)

  1. Tumbuk bawang merah, halia, serai, dan isi ikan yang telah direbus.
  2. Gaulkan bersama kelapa parut yang telah digoreng garing
  3. Perisakan dengan sedikit gula, garam, dan serbuk lada hitam


Aksesori

  1. Kerabu - ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang, kobis,daun serai kayu, daun selom, bunga kantan
  2. Keropok
  3. Ayam /Ikan Percik, Ayam/Ikan Bakar
  4. Telur masin
  5. Budu
  6. Solok Lada
  7. Bawang putih jeruk

Cara Makan
  1. Hidangkan nasi di atas pinggan
  2. Tambahkan kerabu, sambal nyor, sambal tumis, dan budu. Gaul rata
  3. Makan bersama telur masin, lauk pauk, keropok, solok lada, dan bawang putih jeruk.
Selamat Memasak!

0 food buzz:

Mami's Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP