Tuesday, March 10, 2009

Tom Yam Fried Chicken


Resepi ni diadaptasi dari majalah Rasa Februari 2007 dan telah diolah mengikut kesedapan lidah penulis blog :p

Saiz Hidangan : 4 orang

Bahan-bahan:
300 g ayam dipotong kecil dan dibersihkan - diperap dengan garam dan lada sulah
Beberapa batang kacang buncis, dipotong serong
1sb pes tom yam
1 biji cili merah- dihiris
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang besar kuning - dihiris bulat-bulat
1 biji limau nipis
2 helai daun limau purut - dihiris
Cili sos + tomato sos
Garam, gula, cukup rasa

1. Ayam digoreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
2. Tumiskan bawang putih dan hirisan cili merah
3. Masukkan pes tomyam, tomato sos dan cili sos secukup rasa
4. Masukkan garam, gula dan serbuk cukup rasa
5. Perahkan asam limau nipis dan taburkan daun limau purut.
6. Masukkan ayam yang digoreng tadi
7. Masukkan kacang buncis dan hirisan bawang.
8. Sedia untuk dihidang.

0 food buzz:

Mami's Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP